duminică, 28 iulie 2013

Cainele faraonilor



    Este un din cele mai vechi rase de caini domestici despre care exista dovezi. Dupa inscriptiile si basoreliefurile gasite in mormintele egiptene rezulta ca era favoritul faraonilor (de aici si numele). Acest caine a fost adus in Malta acum 2000 de ani, de catre negustorii fenicieni, unde a fost folosit la vanatoarea de iepuri si unde a fost declarat caine national, chipul lui fiind batut pe o moneda de argint in 1977.

Cainele de vanatoare de rate olandez

  Este o rasa olandeza veche crescuta pentru a vana ratele salbatice. Cand numarul acestora a scazut, aceasta rasa a fost in prag de disparitie, dar iubitorii au reusit sa o revitalizeze, astfel ca astazi este destul de raspandita in Olanda, dar mai putin in alte parti.

Cainele de Groenlanda

  Este considerata una din rasele cele mai vechi din lume si a fost folosit de populatia din Groenlanda pentru sanie si pentru vanatoarea de foci si ursi polari.

Caine de munte de Pirinei

  Ca toti cainii de munte si acesta descinde din Dogul de Tibet adus in Europa de popoarele migratoare in secolul al V-lea. Se considera ca este inrudit cu ceilalti ciobanesti din Europa (Kuvasz, Marenna). Este considerat ruda si a cainelui de Saint Bernard sau a cainelui Terranova. A fost un iubit caine de companie al nobilimii franceze din secolul al XVII-lea. In 1824, generalul Lafayelle il descria unui prieten american in termenii cei ma elogiosi.

Caine de cireada australian

  Asupra originii acestei rase sunt multe pareri, se pare ca a rezultat din imperecherea cainelui salbatic australian Dingo cu un Colie albastru cenusiu, apoi cu un dalmatian, rezultand in final un caine de cireada rezistent la clima de Australia si pe care il intalnim si astazi.

vineri, 12 iulie 2013

Caine de apa portughez

  Acest caine se pare ca descinde din cainele de apa Barbet si a fost folosit pe coasta Portugaliei de catre pescari. Acesti caini se uitau dupa bancuri de pesti de pe marginea barcilor si apoi sareau in apa si “manau” bancul de peste in navoadele pescarilor, aportau franghii, transportau mesaje de la barca la barca sau latrau puternic pe timp de ceata pentru a atentiona ambarcatiunile aflate in apropierea barcii stapanului lor. Odata cu declinul pescuitului, rasa a fost aproape de disparitie, dar iubitorii au revitalizat-o devenind un cautat caine de companie. Este cainele Presedintelui Obama.

Caine de Islanda

   Este singura rasa nativa a acestei tari. A fost adusa la sfarsitul secolului al IX-lea de catre vikingi si a fost folosita de catre fermieri pentru paza turmelor.

Caine chinezesc cu creasta

   Desi exista putine informatii privind originea acestei rase se considera ca provine din cainii africani fara par, creati si dezvoltati in Africa Centrala. Se inrudeste cu cainele plesuv Nackthund. A ajuns in Asia prin intermediul negustorilor si apoi au fost imperecheati si selctionati pentru a fi mai mici. Marinarii chinezi ii foloseau pentru a vana sobolani si pentru ca nu aveau blana deci nu erau nici purici. De asemenea, caldura emanata de corpul lor se presupune ca avea proprietati medicinale si erau folositi pentru incalzirea locurilor dureroase asa cum astazi se foloseste sticla cu apa calda. Existenta rasei in Anglia a fost atestata pentru prima oara in 1686, iar in SUA a patruns la mijlocul secolului al XIX-lea. Popularitatea acestei rase a crescut datorita publicitatii facute de faimoasa stripteuza Gipsy Rose, care detinea si ea cateva exemplare.

Bulldog francez

  Este o rasa veche de peste 100 de ani. La forma actuala s-a ajuns la inceputul secolului al XX-lea. A fost dezvoltat ca rasa de companie din Bulldogul englez pitic pe care muncitorii englezi in cautare de lucru l-au adus cu ei in Franta la mijlocul secolului al XIX-lea. Aici, prin diverse incrucisari cu alte tipuri de caini, rase locale, au ajuns la forma actuala. Bulldogul francez a ajuns la moda, cu timpul, la Paris, apoi pe plan international si mai ales in America de Nord.

joi, 11 iulie 2013

Bulldog englez

   Este o rasa foarte cunoscuta si iubita in Anglia. Originile indepartate nu sunt prea cunoscute. Una din ipotezele emise presupune ca bulldog-ul descinde din Molossul din Epir, stramosul comun al dog-ilor. Prima mentiune despre Bulldog este din 1209 in descrierea unei lupte intre cainii macelarilor si un taur. Lupte sangeroase intre Bulldogi si alte animale (tauri, ursi, urangutani) au fost permise in Anglia pana in 1835. Chiar daca acesti caini au fost apoi mai putin cautati, totusi, fanii acestei rase au perpetuat-o panstrandu-i puterea si curajul, dar eliminandu-i apucaturile agresive nedorite si punand accent pe temperamentul bland si aspectul distinctiv.

Bulldog american

  Este o rasa cu origini in Anglia si provine din Bulldogul englez. Daca insa stramosul lui a fost folosit ca animal de companie, dupa ce luptele cu taurii au fost interzise, Bulldogul american a fost folosit la diferite slujbe in ferma. Asftel, acesta a ajuns sa fie ceva mai mare decat ruda sa engelza, sa aiba picioare mai mari si sa fie mai agil. Dupa al doilea razboi modial, aceasta rasa aproape disparuse, dar un veteran - John D. Johnson din Summerville, Georgia a reusit sa o revitalizeze. Cele mai cunoscute subspecii de bulldog american sunt de tipul Johnson si Scott. Cei de tipul Johnson au o talie ceva mai mare, cu cap mare si bot scurt si au tendinte mai mari de agresivitate. Cainii Scott sunt atletici, cu picioare mai lungi si mai supli.

BullMastiff

   Este rezultatul imperecherii dintre un Bulldog si un Mastiff si a fost creat in sec al XIX lea pentru a prinde si a retine braconi
erii fara a-i rani.

marți, 9 iulie 2013

Bull Terrier

  Ca umare a interzicerii luptelor cu taurii din 1835 s-a cautat obtinerea unei rase cat mai bune pentru luptele intre caini. Asa a fost creat Bull Terrierul, prin incrucisarea Bulldogului cu mai multe rase de terrieri (Black and Tan, Fox terrierul) si cu dalmatieni. Mai tarziu au fost creati si Bull Terrierii pitici care au aceleasi caracteristici dar sunt cu 10 cm mai mici si sunt considerati o rasa aparte .

Buhund norvegian

  Este o rasa foarte veche si dupa unii specialisti descinde din rasa Iceland Dog. A fost folosit ca animal bun la toate (paza, pastorit sau vanatoare). Este cunoscut si in alte tari ca Anglia, Australia unde este foarte apreciat, fiind pe plan international din 1970.

Briard

  Rasa foarte veche, descinde din acelasi caine persian ca si Beauceron, cu care se inrudeste de aproape. A fost obtinut prin incrucisari cu cainii Deer Hound, Barbet, Griffon. Numele rasei a fost fixat la prima expozitie canina de la Paris din 1883.

Brac italian

  Dupa parerea multor specialisti, aceasta rasa este cea mai veche dintre rasele de brac din Europa. Se vorbeste despre el in operele lui Plineu, Xenofon si Dante. Vechi marmure romane reprezinta caini asemanatori cu acestia. Sculptorul italian Benvenuto Callini a realizat o sculptura ce reprezinta acest caine si care se gaseste la Muzeul Louvru. Se presupune ca provine din incrucisarea cainilor gonitori cu Mastiff. In secolul XIX rasa cunoaste un declin, atunci cand atentia vanatorilor s-a indreptat catre rasele englezesti, dar in secolul al XX-lea a fost revigorata si raspandita. Initial au existat doua timpuri, cel cu alb si oranj din Piedmont si celalalt alb cu maro din Lombardie, dar astazi sunt considerate aceeasi rasa.

Boxer

  Isi are originea in Evul Mediu si a fost obtinut prin incrucisari repetate intre rasele Bullenbeissern din Braband, Mastiff si Bulldog-ul englez. A fost recunoscut ca rasa in 1896 odata cu infiintarea clubului pentru cresterea cainelui Boxer .

luni, 8 iulie 2013

Bouvier des Flandres - Caine ciobanesc de Flandra

  Aceasta rasa a crescut si s-a dezvoltat in regiunea Flandra din Belgia. Este un urmas al Dog-ului de Brabant care a fost incrucisat mai tarziu cu ciobanescul de Picardia. Chiar daca este vechi de cateva sute de ani, a fost recunoscut numai in 1910. De imbunatatirea rasei s-a ocupat capitanul Darby din armata belgiana. Este raspandit si in alte state din Europa (Franta, Italia, Olanda, Germania) iar din 1930 si in SUA. A fost folosit in primul razboi mondial ca mesager sau transportator de medicamente.

Border Terrier

  Aceasta rasa a fost dezvoltata la granita dintre Anglia si Scotia (border = granita) si a primit aceasta denumire in 1880. Pana atunci se numea Coqetdale terrier. Se presupune ca este rezultatul incrucisarilor dintre vechiul Terrier englezesc si Dandie Dinmont Terrier si Bedlington Terrier. Are  rezistenta necesara pentru a tine pasul cu ceilalti ogari la o vanatoare si suficient de mic incat sa incapa in vizuina vulpii.

Border Collie

  Este o rasa veche crescuta in Marea Britanie din perioada Imperiului Roman. Isi trage denumirea din regiunea Border de unde a fost crescut pentru a pazi turmele de oi.

Boerboel

   Originile aceste rase sunt inca incerte si se pierd in negura trecutului. "Boer" in limba africana inseamna fermier, si se presupune ca acesta era un caine al fermierilor. Unele surse presupun ca acest caine dateaza din vremea lui Alexandru cel Mare, cand astfel de caini mari si puternici erau folositi pentru vanatoare si luptele cu alte animale. Alte surse presupun originile acestei rase mult mai tarzii, si anume atunci cand Jan van Riebeek a ajuns in Cape in anul 1652, acesta ar fi adus cu el niste caini masivi asemantorii cu cei de tip Mastiff. Mai tarziu colonistii europeni au adus de asemenea astfel de caini, care incrucisati cu caini locali au avut ca rezultat Boerbeolul de astazi. In 1830 acesti cani erau mai mult copoi intrucat au insotit colonistii europeni in Marea Calatorie pe o distanta de mai bine de 1400 km (870 mile) de la Cape la Gauteg. Boerboelul de astazi si-a pastrat in mare caracteristicile fizice, dar acum este un caine de familie, cu un comportament bland si protector, nicidecum un caine de vanatoare sau de lupta.

Bobtail

  Este cel mai vechi caine englez a carui origine nu este stabilita exact. Se presupune ca are aceeasi origine cu ciobanescul Briard si anume ciobanescul persian si dezvoltat de-a lungul anilor. A capatat numele de Bobtail pentru ca se naste cu coada scurt. In trecut stapanii sai ii taiau coada pentru a nu plati impozitul perceput pe cainii de lux.

Bloodhound

  Este o rasa foarte veche provenind din Mollosul de Tibet adus in Galia si Anglia de catre legiunile romane. Mai tarziu s-a dezvoltat intr-o manastire din Ardeni datorita misionarului Sain Hubert, de la care a primit si numele, si unde a fost mentinuta ca rasa pura timp de cateva secole. A fost foarte apreciat la curtile regale si la vanatoarea in haite.

Bichon Maltese

  Dintre rasele Bichon, rasa Maltese este cea mai veche. Exista in epoca faraonilor. Urme ale acestor caini s-au gasit in Egipt si in Grecia cu 350 i.e.n. In mormantul lui Ramses al II-lea s-au gasit statuete ce reprezinta acest tip de caine. Sunt atestari din care rezulta ca era cunoscut in Italia in epoca imparatului Claudius, in anul 45 i.e.n. Aristotel il numea “ favoritul doamnelor “. Autorii antici remarcau deseori frumusetea rasei, grecii erau atat de indragostiti de aceasta rasa incat au construit chiar monumente funerare pentru ei. Un tablou al lui Titian, pictat in 1576 reprezenta un Maltese foarte asemanator cu cel de astazi. A fost cainele cel mai indragit in Evul Mediu, in epoca Renasterii si continua sa fie si astazi.

Bichon Havanez - Bichon matasos de Havana

  Asupra originii sale nu se stie prea multe. Este considerat urmasul Bichonilor europeni (Bolognese, Maltese) si care au ajuns in Cuba in timpul dominatiei spaniole. A fost crescut ca animal de companie de catre aristrocratia cubaneza si a fost renumit dupa capitala acestei tari.

Bichon Frise - Bichon de Tenerife

  Este o rasa cu origine veche, a fost adus in Franta de catre marinarii din Tenerife, Insulele Canare. A devenit, datorita gingasiei si farmecului lui, un favorit al doamnelor franceze si italiene din epoca. Rasfatatul saloanelor, impodobit cu panglici, a fost inconjurat de atata atentie incat a primit numele de “Bichonner” (ferchezuit). A fost apreciat la curtile regale din timpul lui Ludovic al XIV-lea si Ludovic al XV-lea. Pictorii Boucher si Frahgonard l-au imortalizat in picturile lor. Pana in secolul al XX-lea devenise un caine foarte raspandit in Franta si era deseori vazut acompaniind flasnetarii sau luand parte la spectacolele de circ. Si-a primit noul nume in anii 1930.

duminică, 7 iulie 2013

Bichon Bolognese

  Este un Bichon de tip vechi, numit initial Bichon italian si este cosiderat de unii o varietate a Bichonului Frise. Ca si acesta a fost adus de navigatori in secolul al XV-lea si s-a dezvoltat mai des in regiunea Bologna, de unde ii vine si numele. Datorita frumusetii si gratiei lui a fost foarte mult apreciat mai ales la curtile regale din Italia, Spania si Rusia. Caterina de Medicis, Caterina I, sotia lui Petru cel Mare, Maria Tereza, imparateasa Austriei au avut drept companioni acesti caini. Multe tablouri ale Renasterii din Franta, Italia si Spania reprezinta caini foarte asemanatori cu Bolognese.

Bergamasco - Cane da pastore Bergamasco

  Originea acestei rase nu este prea bine cunoscuta. Dupa unii descinde din ciobanescul persian, iar dupa altii ar fi urmasul ciobanestilor tibetani Moloss. Se aseamana ca infatisare cu ciobanescul francez Briard cu care se presupune ca se inrudeste. Dupa al doilea razboi mondial rasa a fost in prag de disparitie dar iubitorii de animale au salvat-o.

Bedlington Terrier

  Acest caine este rezultatul incrucisarilor intre Dandie Dinmont Terrier, Bull Terrier si Whippet si a fost dezvoltat in jurul localitatii Bedlington (de unde si numele). A fost cainele favorit al minerilor din zona respectiva pe care ii ajuta la vanatoarea de sobolani, bursuci, vulpi, vidre. Initial i se spunea Rothbury Terrier.

Beauceron - Berger de Beauce

  Este o rasa veche franceza. Stramosul acestui caine este Ciobanescul Persan adus de romani in Galia in secolul al XIII-lea. Rasa s-a imbunatatit prin incrucisarea cainilor indigeni cu cainele Deer Hound adus din Anglia. Initial s-a numit "caine de campie" si numai in anul 1863 a capatat numele de Beauceron la prima expozitie canina de la Paris. Este inrudit cu Briardul, ambele rase pazind turmele franceze. In secolul al XIX-lea varietatea cu par scurt a fost numita Beauceron, iar cea cu parul lung a ramas Briard. Il gasim preponderent in Franta si recent si in alte zone din Europa si America de Nord.

Bearded Collie - Highland Collie

  Rasa  foarte veche, descendenta a cainilor ciobanesti europeni (Lawland) si  britanici. In anii 40 a ajuns la limita disparitiei dar a fost salvata la sfarsitul anilor 60 in America de Nord.

sâmbătă, 6 iulie 2013

Beagle

  Veche rasa engleza cunoscuta de multe secole. A fost foarte apreciat de regina Elisabeta care detinea o haita din aceasta rasa, dar varianta mai mica numita Pocket Beagle. In secolul al XVII-lea a fost ameliorata prin incrucisarea cu terrier, obtinandu-se exemplarele actuale. Este foarte raspandit in Anglia, Franta, SUA.

Basset roscat de Bretania

  Acest caine este urmasul Griffonului Fauve de Bretagne si a fost foarte raspandit si apreciat in Bretania in secolul al XIX-lea. Astazi se intalneste mai rar.

Basset Hound

  Basset Hound descinde dintr-o veche rasa franceza Basset de Artois. A fost crescut in principal de catre nobilime pentru vanatoarea in haite, dar a castigat popularitate si in randul maselor dupa Revolutia Franceza. Adus in Anglia, acest caine a primit caracteristicile cainelui Bloodhound prin incrucisari. Era cunoscut in Anglia pe timpul lui Shakespeare care l-a descris exact in ” Visul unei nopti de vara”. De asemenea, George Washington amintea intr-o scrisoare ca a primit in dar un Basset de la generalul de La Fayette. Mai tarziu au devenit cunoscuti mai mult ca animale de companie .

Basset Griffon Vendeen - PBGV

  Aceasta rasa a fost dezvoltata in regiunea La Vendeen in Franta si se considera ca isi are originea inca din secolul al XVI-lea. Varietatea mica se mai numeste PBGV si este mai raspandita decat varietatea mare.

Basset Artesien Normand

  Aceasta rasa a fost creata la sfarsitul secolului al XIX-lea de catre crescatorii francezi prin imperecherea dintre Basset Artesien si Basset Normand. Este raspandit in special in Franta.

vineri, 5 iulie 2013

Basenji - Cainele de Congo

  Acest caine descinde din vechii caini Pariah si a fost folosit la vanatoare inca din anii 3600 i.Hr. Legenda spune ca exemplare din aceasta rasa au fost facut cadou faraonilor egipteni. Odata cu intrarea in declin a civilizatiei egiptene si numarul lor s-a rarit, dar s-au pastrat destul de bine in tara lor natala. Primele exemplare aduse in Anglia in 1895 si apoi 1936 au murit rapuse de boala. Treptat s-a reusit acomodarea acestui caine la climatul si bolile din Anglia.

Barzoi - Ogar rusesc

  Este o rasa veche crescuta de nobilii rusi care posedau echipaje intregi cu astfel de caini pentru a vana lupi, vulpi si iepuri. Originea lor este foarte veche si sunt mai multe pareri despre descendenta lor. Este posibil sa fie descendentul Deerhoundului rusesc, ogarii de iepuri din Tatra si Ovcharka. Alte pareri sustin ca in cursul secolului al XVII-lea un mare duce rus a importat cateva exemplare de Ogar Saluki din Arabia si i-a incrucisat cu caini de tip Collie, apoi cu Ogarii din Crimeea si Caucaz. Cea mai renumita crescatorie a acestei rase a fost cea din Perchino a marelui duce Nicolae al Rusiei, care avea peste 200 exemplare de Ogari Barzoi, foarte frumoase. In Europa Occidentala au aparut abia la jumatatea secolului al XIX-lea. Regina Victoria a Angliei a fost prima care a posedat un exemplar. Mai apoi a devenit foarte popular si raspandit in Franta, Germania, Belgia, Olanda si alte tari. Rasa aproape a disparut in Rusia odata cu Revolutia din 1917, pentru ca era asociata cu clasa conducatoare, cu nobilimea rusa. Din fericire, existau destule specimene in Europa la acea data.

Barbet - Cainele de apa francez

  Este o veche rasa franceza a carei origine nu este prea clara. Este printre stramosii multor rase existente astazi cum ar fi: Griffon, Poodle, Terranova, Briard etc. Acesti caini au avut diverse roluri: vanatori, manatori de stoluri, caini marinari folositi pentru a aduce franghii, obiecte pierdute. Rasa este numita astfel datorita barbiei.

joi, 4 iulie 2013

Azawakh - Idi, Hanshee, Oska, Rawondu, Bareeru, Wulo, Tuareg Sloughi

   Acest caine isi are originea in zonele aride ale Saharei. A fost crescut si folosit pentru vanatoare, ca animal de paza si companie de catre populatia Tuareg. Astazi se intalneste destul de rar.

Amstaff - American Stafforshire Bull Terrier

  Este o rasa cu stramosi in Anglia, dar care a fost dezvoltata independent pe continentul american timp de mai bine de 60 de ani pana ce AKC a schimbat denumirea rasei. Are acelasi descendent ca si APBT (American Pit Bull Terrier). Este rezultatul incrucisarilor dintre Bulldog si diferiti Terrieri (White English Terrierul, Black and Tan Terrierul, Fox Terrierul). La sfarsitul secolului al 19-lea, Staffordshire Bull Terrier au fost adusi in SUA de catre colonisiti. Aici a fost atent selectionat obtinandu-se Amstaff-ul de astazi care se deosebeste de ruda sa engleza prin faptul ca e ceva mai inalt si are corpul mai greoi si masiv.

Akita Inu

  Aceasta rasa a fost creata in secolul al XVII-lea pentru vanatoarea de ursi in provincia Akita din nord-estul Japoniei. Acesti caini sunt considerati simbolul national al tarii lor. Au avut multe utilizari: pentru aport, de companie, de paza. Este una din cele sapte rase declarate monumente ale naturii in Japonia.

Airedale Terrier

  Aceasta rasa a fost creata la mijlocul secolului al XIX-lea si este rezultatul incrucisarilor dintre vechiul terrier englezesc si copoiul Otterhound. A fost dezvoltat in valea Aire din comitatul Yorkshire, de unde ii vine si numele. Este cel mai mare terrier britanic si a fost folosit in diverse scopuri cum ar fi: vanatoare, paza, protectie, ajutor pentru Crucea Rosie in ambele Razboaie Mondiale, luat urma etc. Cateodata acest caine mai este numit regele Terrierilor.

Affenpinscher - Cainele maimuta

  Aceasta rasa este cunoscuta in Europa inca din sec al XVIII-lea si a fost folosit pentru distrugerea rozatoarelor, iar mai tarziu a devenit caine de companie. Affenpinscher inseamna terrier maimuta, datorita aspectului sau care aduce cu al maimutei.